Rozhovor s Miroslavem Martyčákem

17.11.2015 15:37

Ahoj, moc se omlouvám všem, že jsem udělal rozhovor až teď. Chtěl jsem sice časový odstup, ale toto bylo moc i na mě.

Jak všichni víte, po domácím utkání s Krnovem s tím sekl dlouholetý manažer mužstva mužů Miroslav Martyčák. Dlouho jsem uvažoval, jestli si budeme při rozhovoru tykat, vím že je to neslušné, ale známe se už 8,10 let, takvykání by bylo nefér i pro ostatní.

foto: Tak jak jsme znali Rožnovskou střídačku 8 let.

 

Márty, tak co, rozmyslel sis už svůj konec?

Nemusel jsem si nic rozmýšlet, bylo to mé rozhodnutí. 

 

Jak dlouho vlastně vedeš, promiň vedl si muže?

Od roku 2007. Jen na chvíli jsem odskočil k juniorce.

 

Jak ses k tomu vlastně dostal?

Po ukončení spolupráce klubu a trenéra Pavla Jakeše se mužstvo dostalo do svízelné situace, kdy chyběl trenér a  vedení nemělo zvláštní zájem o muže. Je pravda, že mančaft nebyl zrovna v dobré "kondici", což bylo také způsobeno ročním výpadkem tréninků a ze soutěže z důvodu zastřešení ZS. Luboš Poruba byl osloven hráči, aby je trénoval a jelikož jsme už spolupracovali několik let u mládeže, tak jsem taky kývnul.

 

 

Prosím tě vyjmenuj vše, o co si se staral?

Skoro o všechno. Oslovit sponzory a sehnat prostředky na sezonu, dojednat spolupráci s vedením klubu, vést hospodaření, dát nějak dohromady mužstvo. Při zápasech někdy asistent trenéra, vedoucí mužstva, zdravotník, pořadatel, v poslední době dopravce a sem tam i uklízečka. Ještě, že jsem nedělal rozhodčího. Musím ale říct, že mi za tu dobu velmi pomáhali pan Zahradník, Mirka Mikulaštíková (Vacka), Honza Křenek st., Janča Roubalíková. Chci jim tímto taky moc poděkovat, protože bez jejich pomoci bych to těžko zvládal.

Pro hodně lidí to bylo překvapení, tak rychlý konec, začátek sezony, co tě k tomu vedlo?

Pro některé překvapení, pro jiné třeba přání. Nebylo to vždy lehké, aby jsme zajistili chod mužstva, ale po posledních komunálních volbách je to otálka (pozn. Redakce:vedení města RpR zrovna hokeji moc nefandí). To, že si platíme ledy v ceně skoro jako komerce se stěží, ale dá ještě přežít, ale tréninky v tak neatraktivní dobu - to je velký problém. Myslím, že takový přístup by vedl k zániku mužstev i v mnoha dalších klubech. S tím souvisí i pokles zájmu samotných hráčů. Když poslední zápasy se nepodařilo postavit ani tři pětky. Když se k odčerpání finančních prostředku přidá i odčerpání fyzických a psychických sil, tak je třeba skončit, zdraví je jen jedno. V neposlední řadě to snad bude i impuls pro mančaft a začnou někteří makat.

 

Opravdu to nešlo zvrátit, nemohl si sezonu dodělat?

Ne, ne. Jak říkám, snad to bude nový impuls. 

 

Je mužstvo připraveno dohrát sezonu?

Finančně je sezona zhruba zajištěna. Mužstvo, to bude horší. Z důvodu posunu tréninků bude nuceno pár hráčů skončit, ale na druhou stranu někteří bývalí hráči se zase vracejí, záleží kdy se do toho dostanou. Mirek Škumát odvedl solidní přípravu tak doufám, že to nějak doklepou. Držím palce.

 

Kolik vlastně platíme městu za led?

Nástřel je 280 000 Kč ale jak byl přesný se vždy ukáže na konci provozu ZS. 

 

Jak vidíš budoucnost mužského hokeje v RpR? Jaké změny by sis přál?

Moc růžově za těchto podmínek ne. Problém bude s přechodovými ročníky. Neberu v potaz výkonnost, ale sociální problémy. Někteří kluci mají problémy utáhnout finančně tento sport. K tomu změna školy, vytížení v zaměstnání, rodina atd. Muži v Rožnově by měli spadat pod vedení klubu jako celek. Manažerování početnějším týmem lidí a brání jako priorita. Tak to funguje ve většině klubech, menších i těch velkých.

 

Co vlastně teď budeš dělat?

Budu fandit a užívat si více volna, co jsem za těch šestnáct let u hokeje neměl.

 

Dík

 

Názor redakce: Márty je borec a jsme mu za hodně věcí dlužní. Jo a kdyby se našel někdo, kdo by do toho chtěl po něm jít, tak se může přihlásit na vedení klubu. Měl by mít vizi, srdíčko, dobrý časový managment a rozum.

-Petr Kolder-