...asi to bude zase adrenalin. Posezonní rozhovor s manažerem a asistentem Miroslavem Martyčákem

19.03.2013 17:17

Posezonní rozhovor musí být. Byl jsem dost tvrdý a pokládal těžké otázky, Marty odpovídal tak jak ho známe. Rohovor ukončil slovy: klidně tam všechno dej, za vším co jsem řekl si stojím. Tak jsem to tam všechno nasypal.

Miroslav Martyčák - Dlouholetý hokejový maniak, asistent HC Rožnov pod Radhoštěm "A", člen výboru HC Rožnov pod Radhoštěm. U HC RpR "A"  můžeme mluvit o roli sportovního a finančního manažera a asistenta mužstva.

 

Ahoj Márty, musím pogratulovat k úspěšné sezonně.

Děkuji. 


Prvně mi řekni co tě v sezoně potěšilo, aspoň tři věci?

Bylo by toho víc, ale první věc co mě potěšila byla že se celý tým vypořádal s příchodem nového trenéra a nového vedení, bez toho by se nedalo fungovat.

Druhá věc co mě potěšila je přístup hráčů k hokeji jako takovému, i když vím že to vždy nebylo na sto procent, ale taková tato soutěž už je.

Třetí pozitivní věc, byla zájem diváků a lidí co se točí kolem hokeje, že už není slyšet jen jak se všechno dělá špatně, ale už je cítit i pozitivní reakce. 

A tři věci co seti nelíbily?

Jsem možná optimista, proto se mi nelíbily pouze dvě věci. Po celou sezónu hodně kolísavé výkony rozhodčích, od solidních až po tragické ne-li až směšné. Druhá. Od některých hráčů nesplnění předsezónní dohody,kterou 97% hráčů splnilo a 3% ne, oni ví koho se to týká. Pro příští sezónu zvažuji že zde budu působit já  a nebo ty 3%.

Co ti chybí?

         Peníze a tribuny na zimáku. Je to degradace diváků, samozřéjmě vím že ta realizace není vůbec jednoduchá věc.

Myslím že ohledně pozitivního myšlení okolo hokeje jsi udělal hodně i ty, větší otevřenost, jasné cíle, koncepce. Dneska to tam míří, ale hodně lidí ještě Rožnovskému hokeji nevěří co s tím?    

          Máš pravdu ještě se najde dost, ale taky všichni nemůžou být přesvědčeni během jedné sezóny. Když jsme s klukama před rokem začali živit myšlenku o novém týmu tak nám bylo jasné že ne všichni budou na naší straně a vrátit rožnovské muže na solidní úroveň bude práce na dlouhý čas. Pokud podlehneme tlaku okolí a přání fanoušků hrát jen na výsledky, což samozřejmě chápu, bude to ještě těžké. Musíme pracovat koncepčně a dívat se do budoucnosti pokud ne, tak si myslím že nemá smysl si ani obouvat brusle. Můj osobní předpoklad je že potrěbujeme ještě minimálně 1až 2 roky tvrdé práce a od fanoušků trpělivosi. No a co jsem v rozhovoru na začátku soutěže řekl jako náš cíl, tak se nám podařil slnit a toho si cením.

(Poznámka redakce: v rozhovoru před sezonou, byly cíle: Neudělat ostudu, dát šanci všem, zabudovat mladé hráče a postoupit do play off, jenom to uhrání sezony ve zdraví se nevyplnilo)


Vstup do sezony začal hodně špatně, bylo to hlavně tou marodkou?  Kde bys viděl hlavní problémy?

 Já to vezmu trochu jinak. Pro nás sezóna začala už přípravnými zápasy a ty kromě utkání doma s N. Jičínem splnily moje představy. Bohužel už během nich jsme přišli dlouhodobě o některé hráče. Do samotné soutěže jsme šli s tím že stavíme od základu nový tým a chceme dát šanci co největšímu počtu hráčů. To se nám začalo bortit po zápase v H.Benešově vinou dalších zranění a také zbylí hráči na tom nebyli psychicky nejlíp.

Do Vánoc bylo 5 bodů po 14 kolech. Co sis říkal po Karviné 1:8?

Že už máme nadílku! Ne vážně. Po tomto zápase jsme s kolegou asi tři čtyři hodiny probírali jak dál. Udělaly se některá opatření, která vedla jak se později ukázalo ke zlepšení, ale na druhou stranu mě netěšilo že mladší hráči nedostávali tolik prostoru na ledě. 

 

Já si myslím že bylo dost zraněných i v průběhu zápasu, takže do hry většinou naskočili a určitě nezklamali, jak s to viděl ty?

      Ti kluci potřebují důvěru od začátku zápasu a pokud hráli většinou uhráli co jsme očekávali. Na některých je ještě vidět nevyhranost a chybí síla v osobních soubojích, ale přechod z juniorky je hodně těžký, tak musí trénovat a hrát. Osobně nepamatuji že v Rožnově za muže pravidelně nastupovali až na nějakou vyjímku sedmnáctiletí hráči. Klobouk dolů.

 

 Někdy se dohrávalo i na nekompletní tři lajny, někdy nebylo koho nasadit, kdyby jeli mohli i naskočit. Co ty na to? 

     Nemyslím. Hráči kteří nejeli na zápas měli k tomu buď osobní důvody, chyběli v tréninku a nebo neměli potřebnou výkonnost. 



Zlomilo se to s Horním Benešovem, potom nastala 10 bodová šňůra, tam byla asi velká spokojenost?

Paradox zase HB. To utkání bylo hodně vydřené i se štěstím, ale nás neskutečně nakoplo. Kluci pochopili že se dá hrát skoro s každým a to potvrdili v Krnově. V tomto období se nám vrátili někteří hráči z marodky a hlavně se začala stabilizovat obrana. Tak spokojenost.


Rozhodující zápas o postup do play off, byl druhý po derby který se musel zvládnout a vy jste to zvládli perfektně. Kde bylo to kouzlo?

Po derby byli hráči dost nahoře, ale v Bohumíně nás posadili zase na zem, což nám asi pomohlo že jsme N.J. nechtěli podcenit a s cílem v zápase nepolevit a přiblížit se play off i díky rozdílu skóre.

 

V Bohumíně mi to připadalo až přemotivované, hráči reagovali na soupeře zbytečně podrážděně, ostře?

       To ano, ale dost velkou měrou tomu přispěli i nepřesní rozhodčí. Samozřéjmě hráčům chyběla pokora a v některých případech i soudnost a disciplína. Snad jsme se z těchto chyb poučili. 

V play off to byla proti Kopřivnici paráda. Šlo přes ně postoupit?

Šlo...kdyby, ale nato se nehraje. 



Kdyby ti někdo řekl před Vánoci, že v play off s Kopřivnnicí budou vyrovnané zápasy, věřil bys?

Při posledním zápase základní části v Kopru kluci zjistili že jsou hratelní, ale upřímně soupeř nebyl taky kompletní. Po pravdě před Vánoci by to tipoval málo kdo, ale mančaft šel hodně nahoru a nebýt před druhým zápasem tak početné marodky tak jsme určitě nekončili.

Vím tam byla marodka velmi rychlá. Nechyběli vám na zápase potom někteří mladí hráči?  

 Hráči nám určitě chyběli ale jiní nebyli k dispozici snad kromě jednoho. Museli jsme postavit i zraněné hráče Kuba Švrk, Marty J. Marty T. Ruča, atd.

Vím že je těžké mluvit o příští sezoně,  musí se jednat s výborem  HC, se sponzory, trenér, plány atd. Ale zeptat se musím, jak to vypadá s příští sezonou?

Do uplynulé sezony jsem šel s určitou vizí a ta se mi až na nějaké drobnosti splnila. Pokud se mi podaří nová sezona vyjednat ve stejných mantinelech nevidím důvod nepokračovat, ale asi to bude zase adrenalin. 

Hráči museli zaplatit před sezonou příspěvek, jak to vypadá s jeho odbouráním? Najde se dostatek sponzorů? 

       Samotný nejsem s tímto řešením spokojen, ale česká ekonomika je stále v recesi a sponzoři se hledají hůř než v minulosti. Nyní nám rozhodnutím státu ubyla ještě nemalá častka, kterou jsem získával od sponzorů provozující výherní automaty. Musíme si uvědomit že jsme samostatně se financující mužstvo a pokud nebudeme šplhat tabulkou tak to o moc lepší nebude. Řešení je na snadě. Místo mě se najde někdo silnější třeba pán B a budou i odměny. 


V průběhu sezony fungoval řídící výbor A-mužstva, ty, trenér, někteří hráči, fungovalo to?

Tak podle sezony asi ano. Je určitě dobré když zástupci hráčů mají možnost sdělit vedení co se jim nelíbí a nebo naopak co funguje a mohlo by se zavést. Opačně my jako vedení jsme pod dohledem zástupců hráčů, aby se například nestaly chybné, nebo nesouhlasné rozhodnutí jako u minulého vedení. 



S prací pana trenéra Zdenko Matize jste spokojeni? Chtěli byste pokračovat příští rok?

Pan Matis to neměl určitě jednoduché, ještě že mu tak dobře slouží zdraví. Určitě odvedl kus vynikajicí práce a patří mu velké poděkování. Nějaká jednání už proběhla a ani jedna strana se nebrání další spolupráci. 



Já vím že příkopy jsou hluboké, ale budete se snažit nějak spolupracovat s B týmem?

Vedení B týmu se vydalo vlastní cestou a do toho nemáme co mluvit ani nás to nijak nezajímá. Spolupráce může fungovat jako s jinými kluby Kopr,Studna,Jičín, atd. 



V sezoně dostávalo prostor hodně mladých hráčů, jak to vidíš do další sezony, uzdraví se hodně stabilních hráčů, budou mít místo v sestavě?

Jak už jsem říkal nic nechci měnit. Hodně se ukáže později jestli HC postaví juniorku, také se rýsují nějaké možnosti střídavých startů v sousedních klubech. S některými hráči pro příští sezónu také zřejmě nemůžeme počítat a asi ani nechceme. Na druhou stranu máme v úmyslu posílit tým o jednoho obránce a útočníka. Jenom můžu říct že to nebude z HC Rožnov pod Radhoštěm. Vše je zatím na úrovni jednání.

 

Asi to viděl každý, že hlavně obránci byli přetížená část - zranění, malé počty, útočníci na pozicích obranců. Ale není strach že to může nějak nabourat tým?

     Tým je velice choulostivá slečna a musí se sním pracovat opatrně a každý neuvážený zásah se může dlouho hojit a nebo nést trvalé následky. Vrátím se zpět. Vše je zatím na úrovni jednání a každý z vedení to musí zvážit a bude se o tom rozhodovat.



Myslím že se končilo hodně v euforii vydrží i na příští sezonu?

Nic jiného si nepřeji, ale to hodně záleží na samotných hráčích. V šatně se utvořila dobrá parta, Vlašák a v jeho v nepřítomnosti Vaca kapitáni kteří mají určité charizma, kluci mají k sobě vzájemný respekt což je velký rozdíl oproti minulosti. Pokud to nebude stačit tak dáme nějaké překvapení ať nás to zase nabudí. 




Dík za rozhovor.

Taky děkuji a hlavně poděkování za supr stránky bez nich by jsme byli poloviční.